Hirdetés

Az egyiptomi piramisok legnagyobb rejtélye: miért volt üres az összes szarkofág

Hirdetés

Azt, hogy az egyiptomi fáraók, akik a nagy piramisokat építették, nem temették el bennük, jól tudták a régiek. Érdekes, ahogyan ezt megmagyarázták. Így az i. e. I. században élt Diodórusz Szicíliai szerint Kéfren (Khafra) fáraót életében annyira gyűlölték az egyiptomiak, hogy elrendelte, hogy temessék el magát egy másik helyen, mert félt, hogy temetését nem gyalázzák meg.

Ez azonban nem mindenkire volt jellemző. Hérodotosz az i. e. 5. században azt állította, hogy Kheopsz (Khufu), Khephrén elődje a piramisában volt eltemetve. Igaz, hogy Hérodotosz sok olyan mesét állított fel történetében, amelyeket a régészek nem erősítettek meg. Például azt írta, hogy Kheopsz teste a sírban egy mesterséges szigeten nyugodott, amelyhez egy csatorna csatlakozott a Nílusból. Még a gízai piramiskomplexum rekonstrukciói is léteznek, de a régészek nem találták meg az ilyen építmények nyomait.

Az egyiptológia tudományos iskolája, amely a 18. század végén alakult ki, amikor Bonaparte Napóleon környezetéhez tartozó francia tudósok elkezdték tanulmányozni az egyiptomi régiségeket, megalkotta a piramisok fáraók sírjainak fogalmát. John Perring, James Henry Breasted, Elliot Grafton Smith, Borisz Turajev, Viktor Solkin és sok más nemzetközileg elismert tudós munkássága révén egy prózai elméletet tartanak fenn és fejlesztenek ki, amely a piramisok legelső, Hérodotosz általi említésétől kezdődik.

A tudósokat nem zavarja meg az a tény, hogy alig néhány piramisban sem fáraók maradványai, sem emberi temetkezési helyek egyáltalán nincsenek. Azok a minták, amelyeket a kutatók hagyományosan sírkamraként és szarkofágként kezelnek, üresnek tűnnek. Néhány piramisban emberek csontjait találták meg, de nincs bizonyíték arra, hogy ezek a fáraók vagy családtagjaik csontjai lennének. Az egyiptológusok ezt azzal magyarázzák, hogy az ókorban minden piramist kiraboltak, a fáraók múmiáit pedig kivették és visszavonhatatlanul elvesztették. Diodórosz szerint létezik egy értelmezési változat is: a piramisokat a figyelem elterelésére építették, és magukat a fáraókat titokban más helyeken temették el.

Piramisokat az Óbirodalom számos fáraója és a Középbirodalom néhány fáraója építtetett. A legpompásabb építmények a 4. dinasztia fáraóié voltak. Az ókori Egyiptom történelmének legnagyobb részében a fáraók temetési szertartásai meglehetősen eltérőek voltak. Az Újbirodalom fáraóit a Királyok Völgyében a sziklákba vájt, színesre festett sírokban temették el.

Hirdetés
Előző poszt

Miért élnek egyesek Ausztráliában a föld alatt

Következő bejegyzés

Mit tárolnak a páncélteremben az Apokalipszisre

Hirdetés
Kapcsolódó hozzászólások