Hirdetés

Szódabikarbóna takarításhoz: 12 ökotudatos takarítási tipp

Hirdetés

A szódabikarbóna a konyhából lehet ismerős. Tudtad, hogy a szódabikarbóna takarításhoz is használható? Cikkünkben 12 ökotudatos takarítási tippet olvashatsz!

Sokaknak a konyhából lehet ismerős a szódabikarbóna. Azt azonban kevesen tudják, hogy az étkezési célú felhasználás mellett, kozmetikai és háztartási szerek ökotudatos alternatívája is lehet. A szódabikarbóna takarításhoz, szépségápoláshoz, gyógyításhoz és a ház körüli feladatok elvégzéséhez is hasznos segítséget nyújthat. Cikkünkben megismerheted a pénztárca- és környezetbarát csodaszer 12 felhasználási módját!

Mi az a szódabikarbóna?

A szódabikarbóna, vagy ahogy a kémia tankönyvben találkozhattál vele, nátrium-hidrogén-karbonát, egy vízben oldódó, enyhén lúgos só. Képes semlegesíteni a savakat, ilyenkor szén-dioxid szabadul fel. Használata igen hosszú múltra tekint vissza, hiszen már az ókori Egyiptomban is használtak nátron tartalmú kőzet porokat szépségápolásra.

A vegyszermentes takarítás egyik legnépszerűbb anyaga, hiszen alacsony ára ellenére, tömérdek módon használható. A szódabikarbóna hatalmas előnye, hogy ártalmatlan a környezetre, szemben az olyan foszfortartalmú takarítószerekkel, amelyek a vízkörforgásba jutva vízvirágzást (eutrofizáció) okozhatnak.

A szódabikarbóna felhasználása

A szódabikarbóna kiemelkedően sokoldalú vegyület. Számos eltérő kultúrában ismerték fel előnyös hatásait, így a nátrium-hidrogén-karbonát a világ legtöbb országában használt és ismert anyag. Az alábbiakban összegyűjtöttük a szódabikarbóna használatának pár izgalmas módját.

  • Mosószóda és szódabikarbóna keverékét használják penészedésgátló szerként.
  • Gyakran fogfehérítésre használják a szódabikarbónát. Ez azonban veszélyes lehet a fogzománcra, így ezt a felhasználási módot nem javasoljuk.
  • A népi gyógyászatban használják a szódabikarbónát a gyomorégés megszüntetésére.
  • A szódabikarbónát alkalmazzák korpátlanításra.
  • Bőrviszketés elleni szerként használható a nátrium-hidrogén-karbonát.

Jól látható, hogy szódabikarbóna felhasználása szerteágazó és sokrétű. Inkább a vegyszermentes takarítás érdekel? A cikk további részében megismerhetsz 12 ökotudatos takarítási tippet!

Szódabikarbóna takarításhoz: 10+1 ökotudatos takarítási tipp

1. Autó szagtalanításhoz

Kellemetlen cigaretta füst szag van az utastérben? Szeretnél az autód bosszantó szagától megszabadulni? Akár házilag is készíthető autóillatosító! Ehhez mindössze az alábbi egyszerű lépéseket kell követni.

  • Tölts egy apró lyukacsos fedelű tárolóba (például egy kilyukasztott tetejű befőttesüvegbe) 250 gramm szódabikarbónát!
  • Helyezd a szódabikarbónával töltött tárolót az autóba!
  • A házi autóillatosító tartósan eltünteti a kellemetlen szagokat!

Extra tipp: Válassz ízlésednek megfelelő illóolajat, amellyel becsepegtetheted a szódabikarbónát! Ez garantálja, hogy az utastérben hosszantartó kellemes illat legyen.

Hirdetés
Előző poszt

Természetes Szépségápolás: A Bivaly Epe Szappan Előnyei és Használata

Hirdetés