Hirdetés

Egy újabb lex Hadházy elfogadására készülnek a kormánypártok

Hirdetés

Komoly szigorításra tehet javaslatot kedd délutáni ülésén az Országgyűlés Igazságügyi Bizottsága – értesült a hvg.hu. A portál birtokába került, a testület eseti jellegű állásfoglalására vonatkozó javaslat szövege szerint egy újabb lex Hadházy készül: a május 2-i alakuló ülést bojkottáló Hadházy Ákos független képviselőt negatív példaként állítva tesz javaslatot a szakbizottság a képviselői eskütételre vonatkozó szabályok jelentős módosítására.

A hvg.hu úgy tudja, a tervezett változtatások nem visszamenőleges hatályúak lennének, vagyis nem érintik Hadházy mostani ügyét, így ő hamarosan esküt tehet. Hadházy jelenleg az egyetlen képviselő a 199 tagú parlamentben, aki nem tett még esküt, és Kövér László házelnök ugyan sokáig húzta Hadházy pótesküjét. A hvg.hu információi szerint Hadházy várhatóan szeptember 26-án, hétfőn tehet esküt, méghozzá a Jobbik két új parlamenti képviselőjével együtt, akik a parlamenti mandátumáról lemondott párttársaikat váltják.

A portál kiemeli, hogy a Igazságügyi Bizottság kedd délutáni ülésére készített állásfoglalás-tervezet hosszasan és keményen bírálja Hadházy Ákost. Az ő példája alapján az állásfoglalás szerint érdemes módosítani a hatályos szabályozást, mert az

az eskütétel kérdésében is a jóhiszemű joggyakorlás általános elvéből indult ki, azonban az adott esetben az Országgyűlés azzal szembesült, hogy egyes képviselők – visszaélve a választók beléjük vetett bizalmával – tudatosan figyelmen kívül hagyják a jogaik jóhiszemű gyakorlására, valamint feladataik teljesítésére vonatkozó kötelezettségüket.

Ez alapján a javaslattervezet szerint ki kell dolgozni a részletszabályokat, amelyek között szerepelne például egy ilyen kitétel is: „az eskütételtől való távolmaradás meghatározott határidőn belül történő igazolásának elmaradása a képviselői mandátum elvesztését eredményezhesse.”

A portál szerint a javaslatokból egyértelműen az derül ki, hogy a kormánypárti többségű Igazságügyi Bizottság további szigorításokkal igyekszik elejét venni a Hadházy politikai akciójához hasonló eseteknek, és nyílt fenyegetésként arra tesz javaslatot, hogy akik „önhibájukból” huzamosabb ideig nem teszik le az esküt, azok veszítsék el az amúgy a választóktól kapott képviselői mandátumukat.



24.hu

Hirdetés
Előző poszt

Ajakdúsítás – természetesen!

Következő bejegyzés

Már a második pótbehívós jelentett sérültet a franciáknál

Hirdetés
Kapcsolódó hozzászólások