Hirdetés

Csaknem 70 ezer ukrán menekült gyerek jár iskolába Csehországban

Hirdetés

Ez a poszt a következő élő közvetítés része:
Erdogan szerint Putyin a háború gyors lezárását ígérte neki

Vissza a közvetítéshez

Oleh Petraszjuk / EPA / MTI

Több mint 67 ezer ukrán menekült gyermeket írattak be a csehországi iskolákba, de közülük mintegy tízezren különböző okokból nem látogatják az órákat – közölte a cseh oktatásügyi tárca kedden honlapján. A tárca szerint a pontos adatok várhatóan november közepén lesznek ismeretesek.

Az ukrán gyermekek oktatásának segítésére 1520 ukrán alkalmazottat vettek fel a cseh iskolaügybe.

Az iskoláktól kapott adatok alapján jelenleg 67 316 ukrán gyermek jár a cseh általános- és középiskolákba, valamin főiskolákra. Ez a szám azt a mintegy 10 ezer személyt is tartalmazza, akik megszakították tanulmányaikat, de az iskolák még fenntartják nekik a helyeket

– tájékoztatott Vladimír Balas oktatásügyi miniszter a Twitter közösségi oldalon megjelent bejegyzésében.

Az ukrán gyermekek közül 52 ezren általános iskolákban, 4500-an középiskolákban, néhány százan pedig felsőfokú szakiskolákban és főiskolákon tanulnak. Az óvodákba beíratott ukrán gyermekek száma mintegy 10 500.

Az ukrán gyermekek betagozódását a cseh oktatásügyi rendszerbe 351 ukrán anyanyelvű tanító, további 305 pedagógus és majdnem 900 nem pedagógiai státuszú ukrán alkalmazott segíti. A tárca közleménye szerint a legtöbb ukrán alkalmazott Prágában és a közép-csehországi régió iskoláiban dolgozik.

A cseh hatóságok szeptember közepéig több mint 430 ezer ukrán menekültnek adtak ki egy évre szóló különleges tartózkodási engedélyt. Rendőrségi becslések szerint a ténylegesen Csehországban tartózkodó ukrán menekültek száma jelenleg mintegy 300 ezer körül mozog. A többiek részben visszatértek Ukrajnába, részben pedig Nyugat-Európába távoztak.

A különleges vízum egyebek között munkavállalásra, cseh egészségügyi intézmények és szociális támogatások igénybevételére jogosít fel. A munkaügyi és népjóléti tárca kimutatása szerint eddig több mint 100 ezer ukrán menekült már állást is talált, és munkába lépett.



24.hu

Hirdetés
Előző poszt

Károly király üzenetet helyezett el Ii. Erzsébet koporsóján – ez állt benne

Következő bejegyzés

Nemzetek Ligája: Csak kinyomtatott jeggyel mehetnek be a szurkolók a lipcsei stadionba

Hirdetés
Kapcsolódó hozzászólások