Hirdetés

Jó táplálkozás a magas vérnyomáshoz

Hirdetés

A hipertóniás táplálkozás a vérnyomáscsökkentő kezelés lényeges része a vérnyomáscsökkentés érdekében. Ha a diéta nem kerül ellenőrzésre, a betegség csak előrehalad. A hipertóniás betegek leggyakoribb halálozási okai: szív- és érrendszeri rendellenességek (stroke, szívinfarktus), veseelégtelenség, idegrendszeri szövődmények.

A magas vérnyomás a szív- és érrendszeri rendszer patológiája, amelyet tartósan magas vérnyomás jellemez. Ma már minden harmadik embert érint a világon (főként az időseket).

A vérnyomás mértékegysége a higanyoszlop millimétere. Az artériás értékeket két számmal fejezik ki: egy magasabb (szisztolés) és egy alacsonyabb (diasztolés) értékkel. Ezenkívül az első értéket a szívizom maximális összehúzódása során, a másodikat pedig a szívizom teljes relaxációjának pillanatában rögzítik. Normális esetben a szisztolés nyomás 100-125 higanymilliméter, a diasztolés nyomás pedig 70-85 milliméter között változik. Ha ezek a számok meghaladják a 140 (felső) és 90 (alsó) egységet, akkor artériás hipertónia áll fenn. A gyógyszeripar a magas vérnyomás 3 szintjét határozza meg.

1.
Ezt a fázist a vérnyomás gyakori (rövid távú) emelkedése jellemzi, a szisztolés értékek 140 és 159, a diasztolés értékek pedig 90 és 99 között mozognak. A preklinikai magas vérnyomásban célszerű népi gyógymódokat alkalmazni (mivel a gyógyszeres kezelés elengedhetetlen).

2.
Másodfokú rendellenesség 179 mmHg felső vérnyomással és 109 mmHg alsó vérnyomással. A gyógyszerek (vérnyomáscsökkentők) a vérnyomás csökkentésére szolgálnak. Ha nem kezelik megfelelően, hipertóniás krízis alakulhat ki, mivel az értékek hosszú ideig magasak maradnak.

3.
A harmadik stádiumban a szisztolés vérnyomás 180 fölött, a diasztolés vérnyomás pedig 110 fölött van. A vérnyomás csak gyógyszeres kezeléssel stabilizálható. Ha hosszú ideig nem kezelik, a szervek (vesék, szív, agy, agy, bazális erek) visszafordíthatatlan károsodása következhet be. A kontrollálatlan magas vérnyomás azonban a legsúlyosabb szövődményekhez vezet (stroke, encephalopathia, szívroham, kognitív károsodás, demencia, veseelégtelenség stb.).

Az első két szakaszra jellemző tünetek:

szédülés;

fülzúgás;

fejfájás;

fáradtság;

ingerlékenység;

puffadás;

álmatlanság;

kettős látás;

duzzadt szemhéjak.

A harmadik stádiumú betegség tünetei:

szívfájdalom,

hányinger,

légszomj,

tachycardia,

öblítés,

motoros koordinációs problémák,

kognitív nehézségek (csökkent memória és figyelem),

látáskárosodás és végtaggyengeség.

Ne feledje, hogy a betegség korai diagnózisa segíthet elkerülni a súlyos szövődményeket: a stroke-ot, a szívrohamot és a szívelégtelenséget.

AZ ÉTREND FŐ ELVEI
A hipertóniás betegeknek különös figyelmet kell fordítaniuk az étrendjükre a jó egészség megőrzése érdekében. Ne feledje, hogy a beteg egészségének 80%-a az orvos utasításainak és a diétás kezelésnek a betartásától függ.

A magas vérnyomás diétás szabályai:
Korlátozza a napi sóadagot. Mivel a NaCl növeli a folyadékvisszatartást a szervezetben, a nagy mennyiségű só fogyasztása a hajszálereket körülvevő szövetek duzzanatával jár. Ebben az esetben az artériákra nehezedő megnövekedett nyomás miatt a szívüregekből történő vérkibocsátás megnő (a magas vérnyomás kezdete). A terméket azonban nem szabad teljesen kizárni a magas vérnyomású személy napi menüjéből (a nitrogénvegyületek lehetséges felhalmozódása miatt a vérplazmában). A só optimális adagja napi 4-5 gramm. Az ételek ízének javítására fűszerek (bazsalikom, kapor, fokhagyma, petrezselyem, hagyma), áfonya és citromlé használható. Hirtelen korlátozza az állati zsírokat (telített zsírokat) a menüben. A magas vérnyomás leggyakoribb oka az erek eltömődése a “rossz” koleszterinnel. A kapillárisok átjárhatóságának javítása érdekében nagyon fontos, hogy tartózkodjon a lipidanyagcserét rontó ételektől. Például: húskészítmények, kolbászok, sült vagy füstölt sertészsír, feldolgozott sajtok és zsíros húsok. Dúsítsa az étrendet kálium- és magnéziumtartalmú élelmiszerekkel. Az artériás hipertóniát az esetek 70%-ában masszív ödéma, keringési elégtelenség és koleszterinanyagcsere-zavarok kísérik. A káliumot és a magnéziumot a napi étrend tartalmazza, hogy minimalizálja ezeket a problémákat. Ezek a mikroelemek javítják a szívizom működését (beleértve az állóképesség növekedését), felgyorsítják a felesleges folyadék kiválasztását a szövetekből, a simaizmok görcsének csökkentésével lazító hatással vannak az artériákra, és megakadályozzák az ateroszklerotikus plakkok felhalmozódását a kapillárisok falán.

Természetes káliumforrások a sárgabarack, banán, aszalt szilva, burgonya (sütve), sárgadinnye, görögdinnye, szultán, sütőtök, csipkebogyó (gyümölcs), avokádó.

Hirdetés
Előző poszt

Hogyan veheted rá a férjedet, hogy hagyja abba az ivást?

Következő bejegyzés

10 módja az otthoni energiatakarékosságnak

Hirdetés
Kapcsolódó hozzászólások