Hirdetés

Megoldódott az űrből érkező különös rádiójel 40 éves rejtélye

Hirdetés

1977 augusztusában egy rádióüzenet érkezett a Földre az űrből, idegenektől. Legalábbis akkoriban sokan így gondolták. A jelet Gerry Eyman csillagász észlelte, miközben az Ohiói Állami Egyetem Big Ear rádióteleszkópján dolgozott. A rádiójeleket a SETI-projekt részeként hallgatták, és akkoriban a távcsövet a Nyilas csillagkép Chi csillagcsoportjára irányították. Az eget pásztázva Eyman egy 72 másodperces rádióhullámkitörést észlelt. Egy gyors elemzést végezve bekarikázta a rajta lévő adatokat, és aláírta: “Hűha!”. Így kapta a jel a nevét.

Az elmúlt 40 évben a “Wow!” jelet sok ufológus közvetlen bizonyítéknak tekintette arra, hogy nem vagyunk egyedül ebben az univerzumban. Szakértők és laikusok egyaránt úgy vélték, hogy végre bizonyítékunk van a földönkívüli életre.

Antonio Paris, a firenzei Szent Péter Kollégium munkatársa azonban nemrég felfedezte a rejtélyes jel magyarázatát. A forrása egy üstököspár. A tudós megállapításait a Journal of the Washington Academy of Sciences című folyóiratban tették közzé.

A 266P/Christensen és a 335P/Gibbs üstökösök hatalmas (több millió kilométeres) hidrogénfelhőket hoznak létre maguk körül. Magát a 72 másodperces “Wow!” jelet, amelynek hullámhossza 21 cm, 1420 MHz-en észlelték, ami megfelel egy semleges hidrogén emissziós vonal rádiófrekvenciájának.

A párizsi csapat úgy döntött, hogy mélyebbre ás, és kiderítette, hogy a két üstökös viszonylag közel volt egymáshoz a jel vételének idején, és hogy a 266P/Christensen üstökös volt a fő forrása.

Bár ez a felfedezés minden bizonnyal fel fogja háborítani az idegenvadászok rajongóit, meg kell jegyeznünk, hogy a “Wow!” jel a legerősebb szokatlan rádiójel, amelyet valaha is sikerült fognunk, ami viszont azt jelzi, hogy képesek vagyunk pontosan értelmezni a minket körülvevő kozmosz jeleit és hangjait. Bizonyára reményt hagy bennünket abban is, hogy megpróbáljuk megfejteni a távoli csillagokról szinte minden évben hozzánk érkező több száz “furcsa, idegen” jelet.

Hirdetés
Előző poszt

Egy másik magyarázat arra, hogy miért nem találtunk intelligens életet az űrben

Következő bejegyzés

Hogyan távolítsuk el a kellemetlen cipőszagot?

Hirdetés
Kapcsolódó hozzászólások