Hirdetés

Egy másik magyarázat arra, hogy miért nem találtunk intelligens életet az űrben

Hirdetés

Hol vannak az idegenek? A felismerésük nehézsége bennünk rejlik – állítja a spanyolországi Cádizi Egyetem pszichológuscsoportja. A tudósok Acta Astronautica című folyóiratban megjelent cikke szerint lehet, hogy egyszerűen csak nem vettük észre az intelligens földönkívüli civilizációk jelenlétére utaló jeleket. És ebben nincs semmi meglepő, hiszen ez a tudatunk működésének egyik jellemzője, amire van tudományos magyarázat…

Az emberi agy egy nagyon összetett, de egyben nagyon furcsa dolog. Naponta hatalmas mennyiségű, mindenféle hasznos információt kell feldolgoznia. Gyakran előfordul, hogy az emberek egyszerűen nem veszik észre, ami a szemük előtt van, mert a figyelmük abban a pillanatban teljesen más irányba irányul.

Ezt hívják figyelmetlenségi vakságnak. A kifejezést 1992-ben Erienne Mark és Irwin Rock tudósok alkották meg, és 1998-ban megjelent közös könyvük címeként használták. A jelenségnek nincs köze a látásproblémákhoz, és tisztán pszichológiai természetű. És ez elég bizarr, amint azt a két harvardi kutató, Daniel Simons, az Illinois-i Egyetem és Christopher Chaprice, a Harvard Egyetem kutatója által készített videót megnézve láthatjuk. Ez egy vizuális kísérlet. A feladatod az, hogy koncentrálj és számold meg a diákok közötti kosárlabdapasszok számát.

A jelenség úgy definiálható, hogy az egyén képtelen észrevenni egy hirtelen a látómezőben megjelenő ingert, például egy gorillajelmezes ember megjelenését, majd eltűnését a képből. Észrevetted a gorillát? Gratulálok. Aztán azt is észrevetted, hogy a függönyök színe a klip előrehaladtával változik, és egy másik fekete ruhás lány is elhagyja a képkockát? Nem? Aztán nézze meg újra.

A Cadizi Egyetem pszichológusai úgy döntöttek, hogy újabb kísérletet végeznek egy gorillával, hogy bemutassák, miért nem találták még mindig a tudósok az intelligens földönkívüli életre utaló jeleket.

“Mi van, ha az ok, amely megakadályozza ezt a tudományos feladatot, az emberi tényezőben vagy agyunk biopszichológiai jellemzőiben rejlik?” – tűnődtek Gabriel de la Torre és Manuel Garcia pszichológusok.

Elképzelésük tesztelésére a kutatók 137 önkéntest kértek fel, hogy vegyenek részt egy egyszerű kísérletben, amelyben kognitív képességeiket tesztelték. A résztvevőknek három kérdésre kellett válaszolniuk. A teszt eredménye azt hivatott megmutatni, hogy hány ember hajlamos gyors válaszokat adni anélkül, hogy ténylegesen elgondolkodna rajtuk (ezek a tudósok az “első csoportba” sorolták őket), és hányan lennének figyelmesebbek a három kérdésre (“második csoport”).

A teszt kitöltése és a kérdőívek kitöltése után, amelyeken keresztül a kutatók megállapíthatták az egyes személyek figyelmének szintjét, a résztvevőket arra kérték, hogy alaposan nézzék meg a bolygónk felszínéről készült légi felvételeket, és jegyezzék meg rajtuk az ember alkotta építményeket, például az épületeket, valamint a természeti objektumokat, például a folyókat és a hegyvonulatokat.

Az egyik fényképen azonban egy apró, 3 mm-es gorilla volt. Ahogy a kutatók várták, a “második csoport” tagjainak gyakrabban kellett volna észrevenniük a “rejtett” gorillafigurát, mint az első csoport tagjai, de az eredmények még ennél is lenyűgözőbbek voltak.

Az összes alany mindössze 32,8 százaléka vette észre a gorillát a képen, és szinte mindegyikük az “egyes csoportba tartozó” kognitív figyelem szintjét mutatta, ami azt jelenti, hogy az információ észlelésének “impulzívabb/intuitívabb módszerére” támaszkodtak.

“Úgy tűnik, hogy ha egy adott keresési módszerre összpontosítunk, például földönkívüli eredetű rádiójelek keresésére, az elvakíthat bennünket más lehetőségekkel szemben” – írják a kutatók az eredményeikben.

“Az emberek talán észre sem veszik a képen látható csípős gorillát. A kérdés az, hogy hány “gorillát” hagyhattunk már figyelmen kívül, amikor a földönkívüli élet jeleit kerestük?”

Hirdetés
Előző poszt

15 trükk, amivel pofátlanul kijátszható a rezsiemelés: így spórolj a hűtőn, sütőn, mosógépen

Következő bejegyzés

Megoldódott az űrből érkező különös rádiójel 40 éves rejtélye

Hirdetés
Kapcsolódó hozzászólások