Hirdetés

Az iker Föld felfedezése felkeltette a csillagászok érdeklődését

Hirdetés

Japán csillagászok a Kepler űrteleszkóp adatait elemezve 15 új exobolygót fedeztek fel. Az egyik, a tudósok szerint, olyan, mint két borsó egy hüvelyben, hasonlóan a mi Földünkhöz. Az egyetlen dolog, ami megkülönbözteti őket egymástól, a méretük. A K2-155d jelű felfedezett bolygó kétszer akkora, mint a mi bolygónk. Ugyanakkor a bolygó a csillag “lakhatósági zónájában” van, és a feltételezések szerint óceánokkal és Föld-szerű légkörrel rendelkezik – olvasható az Astronomical Journal című szaklapban megjelent cikkben.

“Számításaink szerint ennek a bolygónak Föld-szerű légkörrel és hasonló felszín alatti szerkezettel kell rendelkeznie, de ezt még nem tudjuk megerősíteni. Keveset tudunk a vörös törpék körül keringő bolygókról, mivel ezeknek a csillagoknak a száma feltűnően alacsonyabb, mint a napszerű csillagokról felfedezett bolygók száma összesen” – nyilatkozta Teruyuki Hirano, a Tokiói Technológiai Intézet munkatársa.

A Kepler-űrteleszkópnak köszönhetően a csillagászok eddig közel négyezer különféle exobolygót fedeztek fel. E világok közül több tucatnyi a Föld potenciális “ikertestvére”, vagy fényességük úgynevezett “lakhatósági zónájában” van. Felfedezésük arra késztette a planetológusokat és asztrobiológusokat, hogy módszereket dolgozzanak ki az életre való alkalmasság értékelésére, illetve arra, hogy megpróbálják megtalálni annak nyomait a légkörükben.

2013 májusában a teleszkóp meghibásodott, de a szakértők megtalálták a módját, hogy az úgynevezett K2 misszió keretében folytassák a munkát. Mielőtt meghibásodott, a Kepler csak egy kis területet figyelt meg a térnek a Hattyú és a Lyra csillagképek találkozásánál. Amióta a teleszkóp ismét normál üzemmódba kapcsolt, az égbolt különböző részeit figyelte meg, mivel a NASA-nak folyamatosan változtatnia kellett a tájolását, hogy a napsugarak ne érjék a lencsét. Ennek ellenére a Kepler már számos új bolygót fedezett fel a K2 misszióval. Hirano és csapata munkája a teleszkóp által a “feltámadást” követő első három évben gyűjtött adatok elemzésére összpontosított.

A kutatók megjegyzik, hogy nem napszerű csillagok, hanem vörös törpék körül keringő égitestek érdekelték őket – ezek olyan kicsi és halvány csillagok, amelyek más fényességtípusokhoz képest nagyon hosszú életet élnek, és csendes jellegűek (bár, mint kiderült, meglepetéseket is tartogatnak). Az elmúlt két évben a csillagászok számos csillagrendszert és exobolygót fedeztek fel. Ezek közé tartozik a Proxima b és hét kis világ a TRAPPIST-1 csillag közelében. Az új rendszerek alapján a csillagászok úgy vélik, hogy a Föld első teljes értékű analógját nem a Nap ikertestvére közelében, hanem egy vörös törpe közelében fedezik fel.

 

Hirdetés
Előző poszt

Rángatózik elalváskor? Súlyos betegség előfutára lehet

Következő bejegyzés

Nem fogod elhinni: így hasznosíthatod az uborka levét

Hirdetés
Kapcsolódó hozzászólások