Hirdetés

A nyugdíjasok ősszel súlyos pénzügyi nehézségekkel találhatják szembe magukat

Hirdetés

Drámai a helyzet az infláció miatt: a legszegényebb nyugdíjasokat az éhhalál veszélye fenyegetheti, ha a kormány nem változtat a nyugdíjemelések jelenlegi rendszerén, és idén novemberben csak egyszer módosítja az öregségi ellátásokat – figyelmeztet a Magyar Hang.

Bár az augusztusi infláció a KSH adatai szerint 15,6% volt, és a nyugdíjas infláció ennél valamivel magasabb, 15,7%, a hatályos törvény szerint a novemberben esedékes nyugdíjemelést nem ezzel a számmal, hanem az év első nyolc hónapjának átlagos, 10,7%-os inflációjával kell korrigálni.

Ez azért jelent különös problémát, mert az idén eddig kapott 8,9%-os általános emelés nagyon messze van a tényleges áremelkedéstől, és a novemberben esedékes további 1,8%-os nyugdíjemelés sem fog sokat segíteni. Ha a kormány nem változtat a jelenlegi rendszeren, és a 10,7 százalékos emelés folytatódik, az idősek legalább 10 százalékot veszítenek vásárlóerejükből.

A helyzetet súlyosbítja, hogy az elemzők az év végére több mint 20 százalékos pénzromlást jósolnak, és vannak olyan vélemények is, amelyek szerint az év utolsó harmadában 24 százalékra gyorsulhat az infláció. A megszorítások részleges eltörlése és a magas infláció – az élelmiszerek esetében 30 százalék feletti, egyes árucikkek esetében pedig 60-70 százalék feletti – még a 300 000 legszegényebb nyugdíjast is az éhhalál veszélyének teszi ki – mondta a szakértő.

A nyugdíjak minden egyes egyszázalékos emelése 40 milliárd forintba kerül a költségvetésnek. Azt javasolta, hogy a kormány a legszegényebbeket is segíthetné azzal, hogy a nyugdíjprémium egy részét vagy egészét nekik adná. Erre minden bizonnyal van elég pénz, hiszen az állami költségvetés központi alrendszere 255,7 milliárd forintos többlettel zárta a júliust, köszönhetően az egyre gyorsabban emelkedő inflációnak.

Hirdetés
Előző poszt

A kormány korrupcióellenes rendszert hoz létre az EU számára

Következő bejegyzés

A nyugdíjasok csalódottak lesznek a kifizetések miatt

Hirdetés
Kapcsolódó hozzászólások