Hirdetés

A nyugdíjasok csalódottak lesznek a kifizetések miatt

Hirdetés

Az idei novemberi nyugdíjemelés korrekciós tényezője mindössze 1,8 százalék lesz a KSH szeptember 8-án közzétett gyorsbecslése szerint, szemben az augusztusi 15,6 százalékos nyugdíjas inflációval, az augusztusi 15,7 százalékos nyugdíjas inflációval és a 20 százalékos éves várakozással – mondta egy nyugdíjszakértő.

A KSH szeptember 8-án közzétett gyorsbecslése szerint idén novemberben már csak 1,8 százalék lenne a nyugdíjemelés kiigazító tényezője, miután a fogyasztói árak 2022 január-augusztusában az összes háztartás esetében átlagosan 10,7 százalékkal, a nyugdíjas háztartások esetében 10,6 százalékkal emelkedtek a tavalyi év azonos időszakához képest.

A nyugdíjtörvény értelmében a fenti számok közül a magasabbikhoz, azaz 10,7 százalékhoz hozzá kell adni az 5 + 3,9 százalékos nyugdíjemelést, így a korrekciós tényező 10,7 -(5 + 3,9) = 1,8 százalék.

A visszamenőleges nyugdíjemelési kiigazítás a 2022 februárjában fizetendő 13. havi nyugdíjra is vonatkozik, így az 1,8 százalékkal megemelt novemberi nyugdíjhoz 11 havi egyösszegű kiigazítás is jár.

Természetesen a kormány ezt a számot felfelé módosíthatja, ha akarja, mivel a szakértők egyetértenek abban, hogy az éves infláció meghaladja a 20 százalékot, ami azt jelenti, hogy még az 1,8 százalékos emeléssel együtt is csak 10,7 százalékos lesz a nyugdíjak teljes növekedése, ami még mindig kevés a nyugdíjasok számára, akik az emelés ellenére is legalább 10 százalékot veszítenek a nyugdíjuk vásárlóerejéből.

Az idén várhatóan 20 százalék feletti infláció 2023 első negyedévében még ennél is nagyobb mértékben emelkedhet, így a jövő évre prognosztizált 5,2 százalékos monetáris erózió nem igaz.

Hirdetés
Előző poszt

A nyugdíjasok ősszel súlyos pénzügyi nehézségekkel találhatják szembe magukat

Következő bejegyzés

Emelkednek a gáz- és villanyszámlák Magyarországon

Hirdetés
Kapcsolódó hozzászólások