Hirdetés

Olvassa el ezt a cikket, ha 40 után is meg akarja őrizni a férfiasságát

Hirdetés

Ahogyan a nőknél egy bizonyos életkorban a menopauza kezdetével hormonális változások következnek be, a férfiaknál is hasonló, andropauza néven ismert folyamat játszódhat le. Ebben az esetben a tesztoszteronszint az életkor előrehaladtával fokozatosan csökken, ami az úgynevezett tesztoszteronhiányos szindrómához vezet.
Az alacsony tesztoszteronszint fokozatosan különböző fizikai, anyagcsere-, fiziológiai és kognitív változásokkal jelentkezik, és bár nem olyan drámai módon, mint a nőknél a menopauza, a legtöbb férfi 50 éves korától kisebb-nagyobb mértékben érintett.
Tesztoszteron és férfi egészség
A tesztoszteron a fő férfi nemi hormon. Ez egy olyan hormon, amely befolyásolja bizonyos férfi nemi jellegzetességek, például a haj, az izomtömeg vagy a csontok növekedését. Ez az a hormon, amely nagy hatással van a férfi fizikai energiájára, hangulatára és szellemi képességeire.
A tesztoszteronhiány hatása a férfiak egészségére
Láttuk, hogy a tesztoszteron mennyire fontos a férfiak számára, és milyen kulcsszerepet játszik a férfi test megfelelő működésében és jólétében, de mik az alacsony tesztoszteronszint okai, és milyen hatással vannak a férfiak egészségére?
A tesztoszteronhiány általában 50 éves kortól kezd jelentkezni, így az életkor a fő oka a tesztoszteronszint fokozatos csökkenésének a természetes hormonális változások miatt, amelyek az évek során a férfi szervezetben is kialakulnak.
Más tényezők, mint például az elhízás, a magas stressz-szint vagy krónikus betegségek, mint például a cukorbetegség, a vese- vagy májbetegség, szintén hozzájárulhatnak e hormon szintjének gyorsabb csökkenéséhez.
Fizikai szinten az alacsony tesztoszteronszint az izomtömeg fokozott csökkenéséhez és az ebből következő erővesztéshez, a csonttömeg csökkenéséhez és a csontritkuláshoz való hajlamhoz vezet, valamint néha a testszőrzet elvesztéséhez és a súlygyarapodáshoz és a hasi zsír újraeloszlásához. A krónikus betegségek, például a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint és a koszorúér-betegség előfordulása is gyakori lehet.
Diagnózis és kezelés
Bár sok férfi a kor előrehaladtával kezd észrevenni néhány ilyen tünetet, sokan még mindig vonakodnak orvoshoz vagy szakemberhez fordulni, és ennek számos tényező az oka. Egyrészt viszonylag új és kevéssé ismert jelenségről van szó, mivel az ettől szenvedő betegek úgy vélik, hogy ezek a problémák a korral természetes módon jelentkeznek, és nem szabad jelentőséget tulajdonítani nekik. Másrészt ezek a korai tünetek gyakran a szexuális szférában és a párkapcsolatban jelennek meg, attól tartva, hogy az ilyen helyzetekben a kommunikációhoz kapcsolódhatnak, nem is beszélve arról, hogy a beteg környezetében vagy általában a társadalomban, amely még nem rendelkezik elegendő ismerettel bizonyos ilyen kényes egészségügyi problémákról, mint ez.

Hirdetés
Előző poszt

5 tipp a férfiak egészségéért

Következő bejegyzés

5 élelmiszer, hogy növelje a férfi erejét

Hirdetés
Kapcsolódó hozzászólások