Hirdetés

12 élelmiszer, amely segít csökkenteni a koleszterinszintet

Hirdetés

Mindannyian rendszeresen halljuk az orvosoktól, hogy a vér koleszterinszintjét állandó és meglehetősen alacsony szinten kell tartani. Ennek következtében ez az anyag sok nem-gyógyszerész számára a gonosz forrásaként jelenik meg, amelynek jelenléte a szervezetben kizárólag negatív következményekkel jár. A valóságban ez nem így van.

Először is, hadd emlékeztessük Önöket arra, hogy a koleszterin egy szerves vegyület, amely nemcsak a táplálékkal kerül az emberi szervezetbe, hanem a májunk is szintetizálja. Szükséges a korai öregedés megelőzéséhez, valamint segíti a szervezetet a zsírok és a zsírban oldódó vitaminok asszimilációjában. Orvosszakértők szerint a vér koleszterinszintjének normális értéke 3,6 és 5,2 mmol/l között mozog. Ugyanakkor a felső határérték a személy nemétől és korcsoportjától függően változhat. A koleszterin egyik természetes tulajdonsága, hogy a vérkeringés során “összecsomósodik”, így az erek falán úgynevezett ateroszklerotikus plakkok képződnek. Zavarják a normális vérkeringést, ami az agyszövet, a szív és más szervek oxigénhiányához vezet. Az erek ateroszklerotikus plakkok általi elzáródása szintén stroke-hoz és szívrohamhoz vezethet. Az orvosok tehát ragaszkodnak ahhoz, hogy a vér koleszterinszintjét rendszeresen ellenőrizni kell.

Mit kell tennie, ha a koleszterinszint-vizsgálat koleszterinszint-emelkedést mutat? A gyógyszeres kezelés mellett az egészséges táplálkozás is segíthet a koleszterinszint normalizálásában. A dietetikusok jól tudják, hogy számos élelmiszer “koleszterinellenes” tulajdonságokkal rendelkezik – más szóval segít a felesleges koleszterin lebontásában.

ROSEHIP
A csipkebogyó teáknak rendszeres részét kell képezniük a magas koleszterinszintű étrendnek. Ezek az infúziók javítják a májműködést, így a vér koleszterinszintje is normalizálódik. Ezenkívül a csipkebogyó magas C-vitamin-tartalma “felturbózhatja” az immunrendszert, növelve a szervezet állóképességét.

PUMPKIN
A természetes rostok egyik legjobb forrása. A sütőtök rostjai egyfajta testradírként “működnek”, nemcsak a méreganyagokat és mérgeket, hanem a felesleges koleszterint is eltávolítják. Emellett a gyomor-bélrendszeri funkció is normalizálódik.

VÖRÖS RIZS
A finomítatlan vörös rizs már régóta ismert az egészségre gyakorolt előnyeiről. Az egyik az, hogy csökkenti a rossz koleszterinszintet. Ezt azért teszi, mert növényi sztatinokat tartalmaz – olyan anyagokat, amelyek blokkolják a koleszterinszintézishez nélkülözhetetlen egyik májenzimet.

NUTS
A diófélék mindegyike kiváló forrása az egészséges telített zsíroknak. Az esszenciális omega-3 és omega-6 zsírsavak megakadályozzák az érelmeszesedést az erekben. A mandula és a kesudió magnéziumot tartalmaz, amely növeli az erek rugalmasságát és segít feloldani a plakkokat. Ezenkívül a legtöbb dióféle flavonoid pigmenteket tartalmaz – különleges növényi vegyületeket, amelyek segítenek az artériák falának megerősítésében. A földimogyoró, a mogyoró és a mandula segít elkerülni a máj zsíros elfajulását, aminek következtében normalizálódik a működése. Megjegyzendő, hogy magas koleszterinszint esetén ajánlott a diófélék feldolgozatlan formában fogyasztása, mivel hasznos anyagai magas hőmérsékleten megsemmisülnek.

Hirdetés
Előző poszt

Hogyan tudok pénzt megtakarítani a közüzemi számlákon?

Következő bejegyzés

Miért élnek egyesek Ausztráliában a föld alatt

Hirdetés
Kapcsolódó hozzászólások