Hirdetés

Miért van az, hogy egyes autóknál a benzintartály jobbra, másoknál pedig balra van?

Hirdetés

A benzinkútnál néha észreveheti, hogy a sor nem egyenletesen oszlik el. Ez az üzemanyagtöltő nyílás helyzetéből adódik, amely lehet balra vagy jobbra. Ki dönti el, hogy melyik oldalon legyen és miért? A gyártó országtól vagy az autó márkájától függ?

Hagyomány, kényelem iránti vágy vagy elrendezés?

Ennek egyik oka kulturális és történelmi. Például Európa szinte minden országában jobb oldali közlekedés van, és a régi városokban a benzinkutak közül néhány benzinkút szinte a járdán van. Ennek megfelelően csak akkor érheti el őket, ha a jobb oldalon hajt fel. Az is logikus, hogy a benzintartály a jobb oldalon legyen.

Japánban ennek az ellenkezője van – bal oldali kormányzású, és a benzintartály is ennek megfelelően van elhelyezve. Úgy tűnik, minden rendben van, de vannak ellentmondások. Az Egyesült Államok a legjobb példa erre. Jobb oldali forgalom van, de a bal oldalon is sok a benzintartályos autó.

Az egyik legelterjedtebb hiedelem, hogy a csapóajtónak a vezetővel ellentétes oldalon kell elhelyezkednie. Ez azért van, hogy a lehető legközelebb tudjon hajtani a benzinkúthoz, miközben az ajtókat normálisan ki tudja nyitni, és ki tudjon szállni az autóból. Ismétlem, vannak árnyalatok. Az USA-ban az autókat a vezető oldalán lévő napfénytetővel vezetik.

Érdekesség: Néhány régi amerikai autóban az üzemanyag-betöltő nyílás hátul helyezkedhetett el – az egyik fényszóróban vagy a csomagtérfedél alatt volt elrejtve. Ezt elsősorban azért tették, hogy ne rontsák el az autó formatervét.

Természetesen a legegyszerűbb az autógyártókat “összeesküvéssel”, vagy inkább megállapodással vádolni. Hihetetlennek tűnik, hogy az autógyárak képviselői egy nap összeültek, és eldöntötték, hogyan kell a benzintartályokat bizonyos járművekre felszerelni. De ha figyelembe vesszük, hogy bonyolultabb dolgokról is folytak tárgyalások, akkor ez már nem tűnik fikciónak. Itt van például a genfi és a bécsi egyezmény, amelyek elfogadása során megállapodás született egyes PDD-k szabványosításáról a különböző országokban.

Hirdetés
Előző poszt

Hogyan távolítsuk el a kellemetlen cipőszagot?

Következő bejegyzés

Az ananászlé és a Coca-Cola belülről rombolja a szervezetedet?

Hirdetés
Kapcsolódó hozzászólások