Hirdetés

Aknéra hajlamos, de szép bőr? Nem lehetetlen!

Hirdetés

Kamaszkorunkban valószínűleg majdnem mindannyian találkoztunk a kellemetlen pattanásokkal – arcon, nyakon, mellkason, vállakon, háton, kisebb vagy nagyobb mértékben. Bár enyhe formában nem nevezhető súlyos megbetegedésnek, mégis sok negatív hatása van: rosszul hat a megjelenésünkre és a lelkiállapotunkra is. Ha ez a gyulladás nem múlik el felnőttkorra, illetve ha makacs kamaszkori tünetek láthatók, akkor a folyamatnak jobb véget vetni. A jó hír az, hogy lehet, és bár előfordulhat, hogy sok éven át veled voltak, bizonyára örömmel válsz meg tőlük.

Az aknénak többféle formája akad, és aki találkozott már ezekkel a kellemetlen kis pöttyökkel, az mindegyiket jól ismeri. Hogy miért alakulnak ki, abban sok tényező szerepet játszhat, együtt vagy külön-külön is: túlzott faggyútermelés, a bőr nem megfelelő hámlása (és ezáltal eltömődése), de a baktériumok túlzott elszaporodása is okozhatja. Ha pedig a bőr tisztulása nem megfelelő, a szőrtüszők eldugulnak, ez pedig az akne különböző fajtáinak kialakulásához vezethet.

Az akne kialakulásának hátterében szintén temérdek dolog állhat: táplálkozási szokások, genetika, hidratálás – vagy annak hiánya, hormonális változások, terhesség, stressz, bizonyos gyógyszerek szedése, különböző anyagok okozta irritáció, mosószer stb. Fontos továbbá, hogy a kialakult pattanásokat ne piszkáljuk, csak rontunk a helyzeten és a bőrünk későbbi állapotán is. Inkább bízzuk kiváló szakemberre ezt a feladatot, amely nem tűnik bonyolultnak, de valójában egy helytelen módszer alkalmazásával sokat árthatunk a bőrünknek.

Többnyire a kamaszkor végén, a húszas évekhez közelítve az akne tünetei elmúlnak, kivéve, ha valami oknál fogva mégsem történik így. Ekkor mindenképpen bőrgyógyász szakorvosra van szükség, aki alapos kivizsgálással a megfelelő kezelést javasolja a páciensnek a tünetek végleges megszüntetése érdekében. Mindenképp fordulj szakorvoshoz akkor is, ha laikus szemmel a gyulladás szerény, de mély csomókat tapintasz az arcodon, mert ilyenkor a folyamat a mélyben zajlik, így kezelés nélkül a pattanások évek múltán hegesedést okozhatnak. A diagnózis felállításakor alapos beszélgetés és egyéb kivizsgálások, például vérvétel alapján a lehető legjobb kezelést javasoljuk személyre szabottan a páciens számára: ez lehet helyi, krémes kezelés és/vagy szisztémás terápia, gyógyszeres kezelés, illetve megfelelő arctisztítási rutin, esztétikai kezelések alkalmazásának együttese. Egyes készítmények okozhatnak túlzott bőrszárazságot, ezt különböző hidratálókrémekkel lehet orvosolni, melyet szintén a szakorvos ír fel. Kitartó kezeléssel a tünetek véglegesen elmúlnak: az eredmény boldog, egészséges bőrrel rendelkező páciens és az akne-mentes mindennapok szépsége.

Foglalj időpontot nálunk, és konzultálj szakértőnkkel a lehetőségekről!

Akne – kezelés előtt

The post Aknéra hajlamos, de szép bőr? Nem lehetetlen! appeared first on Csalogány Orvosi Központ.

csaloganyorvosikozpont.hu

Hirdetés
Előző poszt

Naptej? Gondold át!

Következő bejegyzés

Edd vagy ne edd? Ételallergia és megoldások – Csalogány Orvosi Központ

Hirdetés
Kapcsolódó hozzászólások