Hirdetés

Amit minden férfinak tudnia kell 40 éves kora után

Hirdetés

Számos oka van annak, hogy a férfiak átlagosan 10 évvel rövidebb ideig élnek, mint a nők. Először is, vannak tisztán fiziológiai tényezők, amelyek a nemhez kapcsolódnak. A viselkedési tényezők is szerepet játszanak: a férfiak természetüknél fogva kockázatkerülőbbek, és gyakran gyengeségnek tekintik az ésszerű gondosságot és az egészségükkel való törődést: nem lehet őket vizsgálatokra kényszeríteni.

A legtöbb veszélyes betegségnek azonban eleinte nincsenek egyértelmű tünetei, de a szervezet már jelzi, hogy valami nincs rendben – a vizsgálatok segítenek a felismerésben.

A férfiak egészségének legfontosabb mutatója a tesztoszteronszint.

Milyen alapvető vizsgálatokon kell rendszeresen részt vennie egy férfinak 40 éves korától.

“Sok férfi meg van győződve arról, hogy a 40 még mindig fiatal, és nem lehetnek egészségügyi problémák. De ez egy hülye ötlet. Amíg az ember így gondolkodik, egyszerűen nem fog vigyázni az egészségére. Sok embernek 30 éves korára már nyilvánvaló vagy rejtett problémái vannak. De az öregedési folyamatot tekintve a korral járó változások valahol 30 éves kor körül kezdődnek. Egy férfi lehet sikeres és jól nézhet ki, de 40 éves korára a teste már öregszik. Egyeseknél ezek a változások minimálisak, másoknál viszont kifejezettebbek. Meg kell értenünk: ha félvállról vesszük az egészségünket, akkor fogjuk tudni, hogy valami baj van velünk, amikor a látens tünetek már a betegség megnyilvánulásává fejlődtek. Ezért a rendszeres szűrővizsgálatok és kontrollvizsgálatok 30 éves kortól jobbak, de 40 éves kortól már kötelezőek.

Mit kell először megvizsgálni?

1. Tüdő.
Környezetkárosító környezetben élünk: port és kipufogógázt lélegzünk be. És sokan közülünk dohányoznak is. A mellkasröntgen tehát a minimum. A tüdő röntgenvizsgálata sokkal informatívabb, és a legfejlettebb változat a multispirális komputertomográfia (MSCT). E vizsgálatok segítségével felismerhetjük a gyulladásos betegségeket, például a krónikus hörghurutot, a nagy tömegeket, a tuberkulózist és a légzőrendszer egyéb betegségeit.

2. Szív és erek.
Két kulcsfontosságú vizsgálat létezik: a jól ismert EKG (elektrokardiogram) és az echokardiográfia (szívultrahang). Az EKG segít a lehetséges szívritmuszavarok és az életkorral összefüggő iszkémiák felismerésében. Az ECHO kimutatja a szívizom szerkezetének változásait és a billentyű rendellenességeket. Ezenkívül 30 éves kortól a lipidprofilt is figyelemmel kell kísérni – a koleszterinszintet és a triglicerideket elemezni kell. És jobb, ha részletes elemzést végeznek – a nagy sűrűségű lipoproteinek (HDL – úgynevezett jó koleszterin) és az alacsony sűrűségű lipoproteinek (LDL – rossz koleszterin) meghatározásával. Ha az LDL-érték magasabb a normálisnál, ideje felkeresni egy kardiológust, mivel ez egy “ébresztő jel” a jövőbeli szívproblémákra.

3. Gyomor, belek, máj, vesék.
“40 éves korban mindenképpen itt az ideje egy gyomortükrözésnek, még akkor is, ha semmi sem zavarja Önt. Ki kell zárni a fekélyeket, a daganatokat, amelyek sajnos nem ritkák a 40 éveseknél”.

A hasi ultrahangvizsgálat a belső szervek – a máj, a hasnyálmirigy és a vesék – állapotát is felmérheti.

Ami a beleket illeti, ideális lenne egy kolonoszkópia. Ez a vizsgálat mind a jóindulatú daganatokat – polipokat -, mind a végbélrák jeleit kimutatja. “Tudom, hogy kellemetlen, de megéri. Ha eltávolította a polipokat, akkor szerencsés, a következő néhány évben megvédte magát a rákos megbetegedéstől. A műszeres vizsgálatokat biokémiai vérvizsgálattal kell kiegészíteni a belső szervek működésének értékelésére.

4. Pajzsmirigy.
“Ez egy nagyon fontos szerv, amely számos testi funkciót irányít. Nem érez fájdalmat, de állandóan fáradtnak, izzadtnak vagy fázósnak érzi magát? Elkezdett látszólag ok nélkül hízni vagy fogyni? Ilyen esetekben a pajzsmirigyét ultrahanggal és pajzsmirigyhormon (TSH) vizsgálattal kell ellenőriztetnie” – mondja a szakértő.

5. Hólyag és nemi szervek.
A prosztata és a húgyhólyag ultrahangvizsgálata a legfontosabb vizsgálat a prosztata adenomájának kizárására. A prosztata-specifikus antigén (PSA) vizsgálatot, a prosztatarák oncomarkerét is ezzel egy időben végzik el. Ezenkívül általános vizeletvizsgálatra van szükség a gyulladásos betegségek kizárásához.

Hirdetés
Előző poszt

10 módja az otthoni energiatakarékosságnak

Következő bejegyzés

Női egészség 40 után – amit tudnod kell

Hirdetés
Kapcsolódó hozzászólások