Hirdetés

Valóban Magyarország a legkorruptabb ország az EU-ban?

Hirdetés

A Transparency International (TI) Korrupció Érzékelési Indexének (CPI) rangsorában az európai régió még mindig az első helyen áll, de a fejlődés stagnál. A Covid-botrány során elhanyagolt vagy eltörölt elszámoltathatósági és átláthatósági intézkedéseket még mindig nem állították helyre, és a közbeszerzési botrányok nyomán csökken a közbizalom.

Még a legjobban teljesítő országok is a visszafejlődés aggasztó jeleit mutatják, és a korrupciós ügyek továbbra is megrázzák a régiót – áll a szervezet 27. jelentésében, amely ismét 180 országot értékel. A szervezet megjegyzi, hogy a nem megfelelő korrupcióellenes intézkedések hosszú távú hatásai különösen Magyarországon, Lengyelországban és Szlovéniában mutatkoznak meg.

A tavalyi évhez hasonlóan Magyarország 43 ponttal (egy ponttal kevesebb, mint tavaly) továbbra is az utolsó előtti helyen áll az uniós országok között, és csak Bulgária marad le egy ponttal. Magyarország az elmúlt tíz évben 12 helyet esett vissza.

Magyarország továbbra is elmarad a régió többi országától: az elmúlt tíz évben a 11 közép- és kelet-európai uniós ország közül itt csökkent a legnagyobb mértékben a pontszám, míg Észtország és Lettország jobban teljesített, 10-10 ponttal javult.

Összességében Magyarország a 180 ország közül a 73. helyre került (2020-ban a 69. helyre).

Hirdetés
Előző poszt

Túlterhelt a magyar nyugdíjalap

Következő bejegyzés

Novembertől emelkednek a gázárak

Hirdetés
Kapcsolódó hozzászólások