Hirdetés

Vérnyomás: 9 tény

Hirdetés

9 érdekes tény a vérnyomásról.
A hipertónia, azaz a magas vérnyomás az egyik leggyakoribb betegség a világon. Azért nevezik “csendes gyilkosnak”, mert gyakran évekig tünetmentes.

1. Néhány statisztika. A világon minden harmadik felnőttnek magas a vérnyomása. A felnőttek 30%-ánál és a 40 év felettiek 70%-ánál diagnosztizáltak magas vérnyomást. A magas vérnyomásban szenvedőknek azonban csak 9%-ának van kontroll alatt a vérnyomása.

2. Nemek közötti különbségek. A 45 év alatti nők kisebb valószínűséggel szenvednek magas vérnyomásban, mint az azonos korú férfiak. Emellett kisebb eséllyel szenvednek stroke-ot és szívrohamot, mivel a női hormon, az ösztrogén védi őket. A nők azonban 65 éves koruk után gyakrabban szenvednek magas vérnyomásban, mint az azonos korú férfiak.

3. Sok betegnek magas a vérnyomása az orvosi rendelőben. A vérnyomásuk általában a normális tartományban van, de a vizsgálatok során a normális érték fölé emelkedik, valószínűleg a túlzott izgalom miatt, amelyet egyesek az orvosi rendelőben tapasztalnak. Ezt a jelenséget fehérköpeny-effektusnak nevezik.

4. A vérnyomás változó. Vérnyomása napközben változik: általában alacsony, amikor alszik, és napközben emelkedik.

5. A vérnyomás nem ismer életkort. A magas vérnyomás nemcsak a felnőtteket, hanem néha a gyermekeket és a serdülőket is érinti, és számukra a magas vérnyomás ugyanolyan veszélyes, mint a felnőttek számára.

Hirdetés
Előző poszt

Női egészség 40 után – amit tudnod kell

Következő bejegyzés

Mi történik, ha… 5 váratlan tényező a mindennapi életben

Hirdetés
Kapcsolódó hozzászólások