Hirdetés

Női egészség 40 után – amit tudnod kell

Hirdetés

A legalapvetőbb dolog, ami ebben a korban történik, az a hormonális hanyatlás, a szervezetben lévő összes hormon csökkenése: ösztrogén, progeszteron, androgének. Ez azt jelenti, hogy a nő belép a menopauza időszakába. Mi ez?

A klimaxos időszak a perimenopauza, azaz a menopauza előtti, utáni és maga a menopauza.

A menopauza a menstruáció végleges megszűnése; ez az utolsó önálló menstruáció a petefészkek hormonális és reproduktív működésének korral járó hanyatlása és “leállása” miatt. A posztmenopauza a nő életében az utolsó menstruáció után egy évvel bekövetkező időszak.

A menopauza bekövetkezése elkerülhetetlen, minden nőt érint: egyeseket 40 évesen, másokat 50 évesen, másokat 55 évesen. Sajnos ma azzal a helyzettel szembesülünk, hogy a menopauza egyre fiatalabb – a petefészek működésének korai kimerülésének szindrómáját 32 éves korban(!) diagnosztizálják. Ennek okai lehetnek mind viszonylag érthető tényezők (rossz ökológia, az egészséges életmód iránti elkötelezettség hiánya és a megtört táplálkozási kultúra), mind pedig a társadalomban kevéssé ismert élettani okok. Különösen a modern nő változtatott a szüléshez való hozzáállásán. Itt talán mondanom kellene egy keveset a női test fiziológiájáról. Az a tény, hogy az ontogenezis során (azaz a terhesség alatt) bizonyos számú tüsző képződik a méhen belüli leendő lány petefészkeiben – a petesejtek képződéséért, a terhesség kihordásáért, és így a “menopauza hiányáért” felelős struktúrában. És a lány élete során ugyanezek a tüszők már nem képződnek, hanem csak elfogynak. Az első menstruáció óta minden ciklusban “elveszítünk” egy tüszőt. Sajnos senki sem ismeri a tüszőtartalékot. Kiderült, hogy van, akinek 52 éves koráig van elég tüszője, és van, akinek 30 éves korában “elfogyott”. Anyáink és nagyanyáink sok gyermeket szültek, és életük során talán 50-szer menstruáltak. Manapság a menstruációk száma körülbelül 400-450. Ez a petefészek működésének kimerüléséhez, a tüszőtartalék gyors felhasználásához és következésképpen korai menopauzához vezet.

Ráadásul, ha egy nő lányt hord, nemcsak érte, hanem a következő generációért, az unokái generációjáért is felelős. Ennek oka pontosan az, hogy az anya szervezete felelős a leendő lány tüszőtermeléséért, és ezáltal a reproduktív egészségéért.

– Melyek a menopauza kezdetének fő jelei? Mi az első dolog, amire egy nőnek figyelnie kell, hogy tudja, hogy a korral járó változáson megy keresztül?

– Az első tünetek a menstruáció késése egy héttel, 10 nappal vagy egy hónappal. Időszakos hőhullámok, izzadás, hirtelen fellépő tachycardia, magas vérnyomás. Ha ezek a tünetek jelentkeznek, forduljon nőgyógyászhoz. Fontos tudni, hogy a menopauza legsúlyosabb következményei hosszú távúak. Ezek az utolsó menstruáció után 3-5 évvel kezdődnek. Szív- és érrendszeri betegségek, csontritkulás, ízületi gyulladás, arthrosis, kognitív zavarok (memória, alvás stb.), urogenitális problémák (vizeletinkontinencia, hüvelyszárazság) jelentkezhetnek vagy súlyosbodhatnak. Függetlenül attól, hogy mennyire kifejezettek a “hőhullámok” (előfordulhat, hogy egyáltalán nincsenek jelen), a távoli tünetek továbbra is fennállnak.

– Küzdhet-e, és ami a legfontosabb, küzd-e egy nő a menopauza kellemetlen tüneteivel?

– Ez elengedhetetlen – javítja az életminőséget. A női szervezetben hiányoznak a nemi hormonok. Miért tagadná meg tehát magától a lehetőséget, hogy pótolja ezt a hiányosságot? A pajzsmirigyhormonok hiányával szeretnék analógiát vonni – ez a legkézenfekvőbb példa, mivel a mi régiónk endémiásan kedvezőtlen ebből a szempontból. Végtére is, a pajzsmirigyhormonok hiányának pótlása senkiben sem elutasított? Ha szükség van rá, az endokrinológus segít kiválasztani a megfelelő hormonokat a megfelelő adagokban. Ugyanez a helyzet a mi esetünkben is. Ha a nemi hormonok hiányának pótlásáról van szó, a nőgyógyász segít. Ne menjen be a gyógyszertárba, és ne kérjen a gyógyszerésztől saját maga hormonpótlást! Az öngyógyítás beláthatatlan következményekhez és szövődményekhez vezethet a női szervezetben.

– Meddig tarthat a menopauza egy nőnél?

– Legalább 10 évtől. Mindenki másképp éli meg. Csak akkor írhatunk fel klimaxos hormonterápiát, ha a nő 60 évnél fiatalabb és legfeljebb 10 évvel a menopauza után van. Minél korábban kezdik el ezt a terápiát, annál nagyobb az esély a szövődmények megelőzésére. Tekintettel arra, hogy már 3-5 évvel a menopauzális tünetek megjelenése után a hormonterápia kezdeti felírása elveszti valódi értelmét, azaz a szív- és érrendszeri betegségek, csontritkulás stb. megelőzése már nem lehetséges. Ezért ezt a kezelést már a menopauza első tüneteinek megjelenésekor el kell kezdeni, és akkor lesz hatékony. Természetesen minden nőhöz egyénileg viszonyulunk. A menopauzális hormonterápiát ma már elsősorban a szív- és érrendszeri, a csontritkulás és az urogenitális rendellenességek megelőzésére használják, nem pedig arra, hogy segítsenek a nőknek megbirkózni az átmeneti időszakban őket sújtó vegetatív tünetekkel.

Hirdetés
Előző poszt

Amit minden férfinak tudnia kell 40 éves kora után

Következő bejegyzés

Vérnyomás: 9 tény

Hirdetés
Kapcsolódó hozzászólások