Hirdetés

Ez az 5 tünet szívelégtelenségre utal – a száraz köhögés az egyik

Hirdetés

Magyarországon közel 200 ezer ember él, akinél szívelégtelenséget diagnosztizáltak, és ez évente 30-40 ezerrel nő. Ezen felül még számolni kell azzal a további 150-200 ezer beteggel, akik nem kerülnek diagnosztizálásra.

Bernáth Lukács Zsuzsa, a SZÍVSN Országos Betegegyesület elnöke osztotta meg velünk a betegséggel és a betegekkel kapcsolatos tapasztalatait, amelyeket az elmúlt 40 év során kardiológiai asszisztensként és egyetemi diplomás ápolóként szerzett ezen a területen.

A szívelégtelenségről
A szívünk tulajdonképpen egy izompumpa, ami a szervezet vérkeringését működteti. Szívelégtelenség esetén a pumpafunkció károsodik, amelynek következményeként a szív nem tud elegendő vért pumpálni a keringésbe, vagy nem tud elegendő vért onnan befogadni. Ha a szervezetünk vérkeringése nem működik megfelelően, akkor a szervek oxigén- és vérellátása sem megfelelő.

Tünetek, amelyek felvethetik a szívelégtelenség gyanúját
A tünetek a szervezet, a szervek oxigénellátásának elégtelenségéből adódnak, ezek többek között a nehézlégzés, légszomj, ami fizikai terhelésre, de akár nyugalmi állapotban is jelentkezhet, vagy akár fekvő helyzetben is. Tünet lehet továbbá a fokozott fáradtságérzés, a bokaduzzanat, a száraz köhögés, köhécselés. A szívelégtelenségnek többféle típusa létezik, de csak orvosi vizsgálat képes kideríteni, hogy melyik típusról van szó az adott beteg esetében.

“Nagyon sokszor szembesülünk azzal a klinikán, hogy későn érkezik oda a beteg, mert nem ismerte a tüneteket. Hétköznapi példával élve, ha valakinek hirtelen csökken a terhelhetősége, mondjuk egy édesanya, aki azt érzi, hogy korábban simán felment a 3. emeletre, nem jelentett neki gondot felvinni a piacról hazahozott kosarat, de most az első emeletnél meg kell állnia, mert nagyon fáradt, az alapos gyanúra ad okot. Óriási probléma, hogy a betegek nem veszik komolyan a tüneteket, jellemzően akkor mérik meg például a vérnyomásukat, amikor már baj van.”

– osztotta meg tapasztalatait Bernáth Lukács Zsuzsa.

Hirdetés
Előző poszt

Az ananászlé és a Coca-Cola belülről rombolja a szervezetedet?

Következő bejegyzés

Ez történik a testeddel, ha minden nap eszel sajtot

Hirdetés
Kapcsolódó hozzászólások